De beste sport voor lichaam én geest

Veel sporten zijn intensief, online kansspelen zijn - met wat geluk - lucratief (zie ook: GuideCasino.be), maar onze favoriete sport is met afstand het meest bevredigend. En dit is waarom!

‘Tafeltennis is de beste breinsport ooit’. Was getekend: Dr. Daniel Gregory Amen, een gerenommeerd Amerikaanse psycholoog en hersendeskundige. Volgens hem is ‘pingpong’ niet alleen vreselijk plezant, maar ook nog eens enorm goed voor lichaam en geest in het bijzonder. In zijn boek ‘Making a Good Brain Great’ (2006) onderschrijft de arts dat tafeltennis voor zowel een fysieke als mentale stimulans zorgt.

Tafeltennis is dan ook een van de sporten die het ultieme recept voor een beter denkvermogen bevat: beweging in combinatie met coördinatie. Het eerste zorgt voor nieuwe hersencellen, terwijl het tweede juist helpt bij het verbinden van deze cellen, zodat ze kunnen worden ingezet voor allerlei hersenactiviteiten (denken, analyseren, et cetera).

Amen vergelijkt tafeltennis dan ook treffend met een denksport à la schaken, maar dan uitermate fysiek - ‘aerobic chess’ dus. ‘“Het is zeer aëroob, maakt gebruik van zowel het boven- als onderlichaam, is geweldig voor de hand-oogcoördinatie en reflexen, en zorgt ervoor dat je veel verschillende gebieden van de hersenen in een keer gebruikt.’

Waarom is het spelen van tafeltennis zó goed?

Het spelen van tafeltennis is naast fun dus ook gewoon goed voor lichaam én geest. Voor de volledigheid zetten we alle positieve effecten van deze prachtige sport nog even op een rijtje:

  • Prikkel voor je vitale hersenactiviteiten - Tafeltennis versterkt niet alleen de hand-oogcoördinatie, maar ook het concentratievermogen, mentale alertheid en uiteraard (strategisch) denken. In een flits moeten namelijk allerlei beslissingen worden genomen.
  • Boost voor je fysieke conditie - Bij tafeltennis doen vrijwel al je spieren vrolijk mee. Je beweegt om in de juiste positie te komen, om zo de perfecte slag te maken. Daarbij gebruik je jouw pols en hand om de bal te sturen, terwijl de rest van je lichaam de ideale houding aanneemt. Dat alles zorgt ervoor dat je spieren (van zowel het boven- als onderlichaam) evenals je conditie (gestaag) beter worden. Bovendien vliegen de calorieën er ook flink af.
  • Stimulans voor je reflexen - Het snelle karakter van tafeltennis maakt dat alles draait om het anticiperen van de volgende bal. Dat boost niet alleen het analytisch vermogen van je brein, maar uiteraard ook je reflexen. En hoe meer je speelt, hoe beter het wordt.
  • Impuls voor je balans - Je balans houden en vlot van richting kunnen veranderen zijn belangrijk aan de tafeltennistafel. Door veel te ‘pingpongen’ ontwikkel je deze kwaliteiten meer en meer. Vooral voor ouderen is dit een van de vele grote pluspunten. Een betere balans zorgt namelijk voor meer vertrouwen en minder valpartijen in het dagelijks bestaan.
  • Pepmiddel voor je sociale leven - Tafeltennis is voor iedereen: van jong tot oud. Dat maakt het de ideale sport om vrijblijvend allerlei contacten op te doen (en wellicht zelfs vriendschappen of meer af te sluiten). Zo pep je niet alleen je lichaam en geest flink op, maar ook je sociale leven.
17 Oct 2020